Voordat u de VELUX producten gaat uitpakken, controleer of u de juiste producten ontvangen heeft.

Lees aandachtig de plaatsingsvoorschriften van de fabrikant. U zult vaststellen dat de handleiding van de VELUX-ramen louter visueel (dus zonder tekst) en makkelijk te begrijpen is.

1. Waar zitten de balken
Met name in nieuwere woningen zijn de isolatie en dakbalken onzichtbaar weggewerkt. Dus voordat u een gat voor een dakraam maakt, moet u nauwkeurig bepalen waar de balken of sporen lopen. Bepaal op basis van positie en functie van het dakvenster of u een tuimel- of uitzetvenster wilt toepassen. Hou het hart van het venster ongeveer op ooghoogte en de onderkant van het venster ca. 90 - 120 cm van de grond. Voor een uitzetvenster GHL, GPL of GPU is het belangrijk dat u weet welke helling uw dakbeschot heeft.

2. Werkgat maken
Teken eerst de plek af waar het VELUX dakvenster moet komen. Teken een werkmansgat af van 50 cm bij 50 cm en zaag dit uit. Gebruik hiervoor een kort zaagje in de decoupeerzaag, zodat u niet per ongeluk pannen van het dak stoot of panlatten afzaagt.

3. Dakpannen verwijderen
Nadat u het gat heeft gemaakt, kunt u de dakpannen voorzichtig naar binnen halen. Let erop dat u voldoende pannen weghaalt om het definitieve gat te kunnen maken. Zaag eventueel al een aantal panlatten af zodat u makkelijker met uw bovenlichaam door het gat kan.

4. Definitieve gat zagen
Met behulp van vier lange spijkers (van buitenaf) bepaalt u de positie van het gat. Vier lijnen tussen deze spijkers markeren het definitieve gat. Zaag nu het definitieve gat uit.

5. Draaiend gedeelte verwijderen
Nadat u het VELUX dakraam heeft uitgepakt, dient het draaiend gedeelte uit het kozijn te worden verwijderd. Dit doet u door, bijvoorbeeld met een schroevendraaier, de borgpen in te drukken.

6. Hulplatten plaatsen
Voor u het kozijn van het VELUX dakvenster op het dak kunt plaatsen, dient u eerst twee hulplatten te monteren. De onderste hulplat wordt op 8 centimeter gemonteerd, gerekend vanaf de bovenzijde van de dakpannen tot aan de bovenkant van de hulplat. Neem voor de plaatsing van de bovenste hulplat, de buitenwerkse hoogtemaat van het VELUX dakvensterkozijn en tel daar 45 mm bij op.

7. Aanbrengen Isolatieframe BDX
Voor een goede isolatie is het van belang dat U de ruimte rondom het kozijn van het VELUX dakraam voorziet van isolatiemateriaal. Het BDX isolatieframe is een pasklare oplossing voor deze isolering tussen het dakvensterkozijn en de dakconstructie. (Isolatieframe BDX wordt geleverd inclusief de waterkerende manchet BFX).

8. VELUX dakvensterkozijn plaatsen volgens de installatieinstructie
Schuif de bevestigingsbeugels in de voorbereide montagegroef van het kozijn en schroef deze vast. Vervolgens plaatst u het kozijn met vier montagebeugels op de twee hulplatten (over de reeds geplaatste BDX). Breng het kozijn in de juiste positie in het dakgat en zet de bovenste beugels op twee plaatsen vast. Controleer of het kozijn horizontaal en verticaal waterpas staat en schroef daarna het kozijn definitief vast.

9. De waterkerende manchet BFX
Plaats vervolgens de waterkerende manchet, type BFX, en laat deze onder de onderste panlat doorlopen. Daarna wordt de manchet op het frame vastgeniet en tevens op de tengels en panlatten.

10. Gootstukken
Plaats het onderste gootstuk. Druk de aluminiumslab met de hand voorzichtig aan op de pannen. Daarna plaatst u de zij- en boven gootstukken. Denk aan het vastzetten van de gootstukken. Leg aan beide zijden de pannen weer op hun plaats. Zonodig maakt u de pannen passend met een slijptol. Klop met een rubber hamer voorzichtig de aluminiumslab op de dakpannen en schroef de afdeklijsten op het dakvensterkozijn.

11. Draaiend gedeelte plaatsen
Plaats het draaiend gedeelte als volgt weer terug in het dakvensterkozijn:
Til het draaiend gedeelte in een 180º gewentelde stand door de opening en zet de onderzijde op het kozijn.) Eventueel een doekje of stukje karton gebruiken ter bescherming van het dakvensterkozijn. Laat het dakraam vervolgens voorzichtig in de schanieren zakken. Door het draaiend gedeelte nu in de normale positie te wentelen, zetten de borgpennen zich automatisch vast.

12. Dampremmende folie BBX
Om een dampremmende aansluiting tussen het VELUX dakvenster en het dak aan de binnenzijde te verkrijgen, plaatst u de VELUX dampremmende folie BBX. Plak de folie door middel van de meegeleverde tape rondom het kozijn aan de binnenzijde van het dakbeschot. Indien u echter een VELUX interieurafwerking toepast, dan zult u automatisch de VELUX dampremmende folie BBX in de verpakking aantreffen.

Natuurlijk kunt u dit ook door ons op een vakundige wijze laten inbouwen. immers uw raam is mischien wel voor 20 a 30 jaar geplaatst.

Vraag nu een offerte aan voor uw persoonlijke wensen.